25 Mayıs 1905'de doğan Necip Fazıl Kısakürek'in çocukluğu İstanbul Çemberlitaş'ta geçti. Necip Fazıl Kısakürek Amerikan Koleji, Fransız Koleji ve Bahriye Mektebi'ne yani Askeri Deniz Lisesi'ne giderek ilk ve orta öğrenimini bitirdi. İstanbul Edebiyat Fakültesi'nde felsefe bölümlerini bitirdi ve akabinde burslu olarak gittiği Fransa'da bulunan Sorbon Üniversitesi'nde Felsefe Bölümü'nde sıkıntılı bir yaşam tarzı olduğu için başarısız oldu ve bursu kesilince memlekete geri döndü. Memlekete geri döndüğü sene Felemenk Bahr-i Sefit Bankası’nda işe başladı. Daha sonraları Osmanlı Bankası'nın çeşitli şubelerinde çalıştı. Kariyerinin bir bölümünde de İş Bankası'nda Umum Muhasebe Şefi görevini üstlenmiştir.
1939 yılında Ankara Devlet Yüksek konservatuarında öğretim üyeliği yapmıştır ve daha sonraları İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimari bölümünde öğretim üyeliği ve Robert Koleji son sınıflara Edebiyat Öğretmenliği yapmıştır. 1943 senesinde devletteki eğitim ve öğretim görevlerinden ayrılan Necip Fazıl Kısakürek, aynı yılda Büyük Doğu Dergisi'nin ilk sayısını çıkarmıştır.
Necip Fazıl Kısakürek'in edebi kariyerini baktığımızda; şair olma isteği annesinin de önerisiyle birlikte 12 yaşında başladı ve yeni Mecmua'da ilk şiirlerini yayınladı. Anadolu Dergisi, Varlık Dergisi,Milli Mecmua ve Yeni Hayat Dergisi'nde yayınladığı şiirlerle Necip Fazıl Kısakürek'in adı konuşulur oldu. Asıl büyük etkiyi ise Fransa'dan dönüşünün ardından yayınladığı Örümcek Ağı ve Kaldırımlar adlı şiirlerinde gördü.
Necip Fazıl Kısakürek'i hem yaşam hem edebiyat anlamında değiştiren en önemli olay Abdulhakim Arvasi Hazretleri ile tanışması olmuştur. Bu tanışmanın ardından derbeder bir hayattan kurtulmuş ve Ahlak felsefesi konusunda birçok tiyatro eseri yazmıştır. 1943 yılında Büyük Doğu dergisini kurmuş 1978 yılına kadar olaylı ve mahkemeli bir sürecin içinde yayınlarına devam etmiştir.
Birçok edebiyat dalında eserler veren Necip Fazıl Kısakürek Sabır Taşı oyunu ile C.H.P. Piyes Yarışması Birincilik Ödülü (1947) , Kültür Bakanlığı tarafından “Büyük Kültür Armağanı” ödülünü ve Tük Edebiyatı Vakfı tarafından “Tükçenin Yaşayan En Büyük Şairi” ünvanını almıştır.
25 Mayıs 1983 'de vefat eden Necip Fazıl Kısakürek'in cenazesi, cenaze namazı Fatih Camii'nde kılındıktan sonra Eyüp Sultan Mezarlığı'na defnedildi.